onsdag 15 juli 2015

Slottet

För typ tre veckor sedan, I don't know, var jag & familjen på ett slott. Men Tilda, har du varit i kungen & drottningens slott? Svar ja, men inte den typ av slott idag. Utan på medeltiden! Där inne gick vi iaf med en guide som guidade oss. Vi lärde oss massa intressant fakta som jag aldrig hört innan. 
Detta slottet var vi på.
Tänk att man satt upp när man sov. Man sov sittandes eftersom att man trodde att man skulle svälja sin tunga om man låg ner!
Kungens tredje fru var bara 16 år när hon blev tvingad att gifta sig med Gustav Wasa som då var 56 år! Det skilde hela 40 år på dem. Han var inte alls fräsch, han hade ett sår på benet som inte ville läka och som luktade hemskt illa. Men när kungen, Gustav Wasa var 64 år dog han.
 På medeltiden åt man nästan samma mat som idag. Bröd, fisk, kött mm. Men på medeltiden ville alla verka rika. Så varje gång det var fest brukade dom hälla dyra starka kryddor i maten oavsett det kanske inte va så gott. Dom ville ju visa alla hur rika & mäktiga dom va. Och varje gång dom hade druckit upp ett glas med öl eller vin kastade dom glaset i väggen och tog ett nytt! På den tiden var också apelsinen en dyr frukt från Spanien. Då åt man också skalet på apelsinen! Dom trodde ju att man skulle äta skalet. Dom kanske inte tyckte att det var så gott men dom låtsades det. Det var ju dyrt & fint!
 Kram Tilda

2 kommentarer: